top of page
  • Foto van schrijverThom Nierop

Hoe wit je op een strakke manier je plafond?

Het witten van een muur of plafond is niet iedereens hobby, maar soms is het wel noodzakelijk. Je plafond kan er na verloop van jaren geel gaat uitzien of er kunnen vlekken, scheuren of zelfs schimmel ontstaan. Dan is het tijd om toch eens actie te ondernemen. Een fris en mooi wit plafond zal de hele kamer weer in een nieuw jasje steken. Maar hoe kan je het beste een plafond schilderen en wat is er allemaal voor nodig? 


De voorbereiding

Voordat je begint met het witten van het plafond, is het belangrijk om gaten en scheuren op te vullen zodat je een egaal canvas hebt om op te schilderen. Je kunt hier Muurvuller voor gebruiken. Na het vullen is het verstandig om de plekken te schuren. Daarnaast kan je de randen van de wand nu afplakken met tape. Dit voorkomt dat er plafondverf op de muur komt.  Eventuele obstakels aan het plafond, zoals verlichting kan je het beste ook afplakken. Nog beter doe je eraan om de lampen te verwijderen. Staan er nog meubels in de ruimte? Dek deze dan af met afdekfolie. 


Tot slot kan je het plafond nog ontvetten. Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel en gebruik een spons om het aan te brengen. 


Ondergronden

Om de verf goed te laten hechten en dekkend te krijgen, is het belangrijk om eerst een het plafond te voorzien van een laag met grondverf. Breng de grondlaag aan met een rolborstel en gebruik een telescopisch stang om je rug te sparen. Je kan het natuurlijk ook professioneel aanpakken en een steiger plaatsen. Breng de grondverf een dag voor het plafond witten aan waardoor het genoeg tijd heeft om te drogen. 


Tip: Deze watergedragen grondlaag vermindert de zuiging van het plafond


Plafond witten: hoe gaat dit in zijn werk?

Bij het witten van een plafond begin je met een kwast altijd met de randen en de hoeken. Als je strepen ziet na het kwasten, niet getreurd. Als je later met de roller aan de slag gaat, kan je nog eens over de hoekjes. Gebruik een goede kwaliteit met een hoge dekkracht waardoor de kleur niet zo snel gaat verkleuren.

Na de randen en de hoeken begin je het middenstuk van het plafond met een roller. Breng eerst horizontale banen en vervolgens verticale banen aan en laat deze overlappen. Zo wordt het plafond het beste gedekt. 


Tip: Trek direct na het witten de afplaktape van de randen. Dit om te voorkomen dat je opgedroogde verf mee trekt.


Nog wat extra tips die je kunt helpen

  • Doe het schilderen overdag. Hier is het dan ook gemakkelijker om vanaf de raam (een lichtbron) naar binnen te werken. Bij kunstlicht is het minder goed te zien of de verf goed dekt. 

  • De beste temperatuur voor het schilderen is rond de vijftien graden. Zet je verwarming uit, om te voorkomen dat de verf te snel droogt. De ideale temperatuur om het plafond te witten is 15 graden. Dus draai je verwarming uit zodat de verf niet te snel droogt. Als je kamertemperatuur al 15 graden is, heb je niks aan deze tip.

  • Koop naast een goed merk verf, maar koop ook genoeg verf. Zorg ervoor dat er altijd genoeg verf op je roller zit. Te weinig verf zorgt voor slechtere dekking van de verf.

Overtuigd van ons platform? Maak dan gelijk een account aan en plaats ​je eerste klus of help een buurtgenoot uit de brand. Bij ​vragen of opmerkingen kun je altijd onze FAQ bekijken of anders een ​bericht achterlaten.

 

Je hebt je klus geplaatst, maar je krijg niet de reactie die je wilt? Om dit te verbeteren zijn er een aantal tips die je kunt doen om je klus meer uit te lichten. Deze tips kan je vinden in onze blog.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page