top of page
  • Foto van schrijverThom Nierop

Bijvullen van een CV-ketel, hoe moet dit?

De wekker gaat om 7 uur, de dag begint! Je stapt onder de douche om wakker te worden, maar na een paar minuten wachten blijft het water nog steeds ijskoud. Je loopt naar de CV-ketel en de meter staat zo ongeveer op 0. De ketel is leeg, wat een ochtend! Hoe regel je nou weer dat je morgen weer warm kan douchen?


Vooraanzicht CV ketel

Voorbereiding is alles

Om goed voorbereid de klus uit te voeren, is het goed om eerst alle spullen in huis te hebben.


  • Een emmer om het water wat niet in de CV-ketel gaat op te vangen zodat je vloer droog blijft.

  • Een doek die je kan gebruiken om extra water te verwijderen/ absorberen. 

  • Een slang die je kan aansluiten op de waterkraan. Let op: altijd handig om eerst te kijken waar de dichtstbijzijnde kraan is. Je komt van een koude kermis thuis als blijkt dat je slang te kort is.

  • Een waterpomptang is altijd handig om het aansluiten van de vulslang wat eenvoudiger te maken. 


Wanneer je alle spullen in huis hebt, is het belangrijk om de CV- ketel ready te maken om bij te vullen. Zet je thermostaat op een lage stand en wacht dan ongeveer een kwartier zodat de ketel wat minder warm is. Hierna is de vraag, heb je een analoge of ketel met digitale drukmeter? Bij een analoge trek je gewoon de stekker uit het stopcontact, anders moet je even de gebruiksaanwijzing lezen hoe je terechtkomt in het bijvul programma van de ketel. 


Eenvoudig bijvullen

Nu is alles gereed om de ketel daadwerkelijk bij te vullen:

  1. Zoek een kraan die in de buurt is van de ketel en sluit de vulslang aan.

  2. Laat de slang volstromen met water. Als deze gevuld is, doe je de kraan weer dicht.

  3. Sluit de slang met water aan op de vulkraan van je ketel. 

  4. Als de slang is aangesloten draai je eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan.

  5. Kijk naar de drukmeter en wacht totdat er tussen 1,5 en 2 bar wordt aangegeven. Als dit het geval is, draai je eerst de vulkraan van de ketel dicht en daarna de waterkraan.

  6. Haal nu de vulslang van de van de ketel en houd je emmer en doek bij de hand om overgebleven water op te vangen. 

  7. Heb je een analoge ketel? Nu de CV-ketel is bijgevuld, kun je de stekker weer met een gerust hart in het stopcontact stoppen.


Wil je na het bijvullen nog wat extra’s doen voor beter resultaat? Dan is het nog mogelijk om de radiatoren te ontluchten.


Waar kan ik nog meer op letten?


  • Als je de CV-ketel bijgevuld en je ziet dat de druk erg snel oploopt? Dit kan betekenen dat er iets mis is met het expansievat. Wanneer dit zo is, moet je toch een loodgieter laten komen. Het blijven gebruiken van ketel zal het probleem namelijk alleen maar erger. 


  • Je moet de ketel wel erg vaak bijvullen en de druk loopt onregelmatig op zoals bij het vorige punt. Dan kan het zijn dat er iet sis met de automatische ontluchter van de ketel. De ontluchter kan bijvoorbeeld lekkend zijn, maar door de warmte van de ketel verdampt het water gelijk. Je kunt sporen van dit probleem soms wel zien door kalk op de ontluchter.


  • Verschilt het vulpunt en de drukmeter van hoogte? Hierdoor zal de drukmeter een waarde geven die niet helemaal correct is. Zo zal de drukmeter bij iedere meter van hoogteverschil ongeveer 0,1 bar extra druk laten zien. 


Heb jij last van een (bijna) lege CV-ketel of heb jij het bijvullen niet in de vingers? Download de Helprr app voor IOS of Android en plaats eenvoudig je klus!

 

Je hebt een klus geplaatst maar je krijg niet de reacties die je wilt. Wat kan je hieraan doen? Lees dan ook deze blog voor toekomstig succes!

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page